Theo

Theo

Ja, waar begin ik eigenlijk? Bij mij is zeker 10 jaar geleden Diabetes 2 geconstateerd. Dat was een tegenvaller. Maar met goede aandacht van huisarts en praktijkondersteuner, heb ik mijn bloedsuiker niveau goed in balans gebracht. Maar die stabiliteit – gebruik makend van metformine- steeds een beetje dosering meer- voelde toch niet goed. Ik naderde ook de leeftijd van 60 jaar en mijn conditie werd wat minder. Gewicht nam toe, vermoeidheid overviel me regelmatig, en soms lusteloosheid. Ik wil de vicieuze cirkel doorbreken!

In juni vorig jaar werd ik benaderd om deel te nemen aan een informatiebijeenkomst in Utrecht over Diabetes 2 keer om. Ik kon toen niet, maar de term bleef in mijn hoofd hangen. Ik zocht naar een andere gelegenheid, dat werd Schagen in september. Ik werd die avond erg enthousiast. Ben direct op zoek gegaan naar voorwaarden en support vanuit de huisarts etc. Van VGZ kreeg ik akkoord en ook directe medewerking van alle mensen die ik nodig had om de bal aan het rollen te krijgen. Ik kreeg positief bericht en kon in de Rotterdamse groep mee, in oktober 2018. De kracht van het programma is: openheid, samen ervaringen delen, een soort community. Je hebt steun. Ook je partner wordt ingeschakeld en het lijkt te gaan als het boek van Ben Tichelaar: de Ladder. Je hebt de moed om door te pakken, samen en je leert van elkaar. De inspirerende inzet van de verpleegkundige, de goede organisatie en de psychologische aanpak: die combinatie met elkaar geeft veel steun in de rug. De locaties waar we de dagen en terugkomdagen deden, waren subliem om goed met elkaar in contact te komen en de rust te nemen inzichten te delen en op te nemen. Ik zie dat de manier van werken van het team bijdraagt aan vergroten van inzicht, bewustwording en gedragsverandering. Op veel punten zoals de aandacht voor maaltijden, bewegen, rust en ontspanning en het verminderen van stress.

Doorbraak: de vuist in het doosje staat voor doorbraak. Die heb ik mentaal en fysiek bereikt. Echt alles bij elkaar leverde een doorbraak op in mijn manier van werken en leven. Ik ben nu 68, al pensioengerechtigd, maar ik ben super fit! Ik kan veel mentaal aan op het werk en in het gezin en voel me erg energiek. Ik ben nu na 6 maanden tussen 5 en 6 kilo afgevallen en 9 cm taille kwijt. Dit smaakt naar meer. Ik ga dat volhouden. Soms is het lastig. Ik hou van een wijntje en af en toe een Belgisch biertje, maar dat moet echt minder en als het even kan helemaal niet. Het komt goed, ik heb vertrouwen in mezelf en de omgeving. Ik dank de organisatie, de mensen van Keer Diabetes2 om, mijn thuisfront, de huisarts en de diabetes consulent voor hun support. Zonder hun inzet was het niet zo gegaan. Ik dank ook VGZ die dit programma ondersteunt: Een gouden greep!

Terug naar de ervaringen