Kees

Kees

Rond Pasen 2014 kreeg ik, na enkele maanden klachten, (vaak plassen en maandenlang flinke hoofdpijn) de diagnose Diabetes 2, samen met een veel te hoge bloeddruk en flink overgewicht. Als gevolg hiervan slikte ik steeds hogere doseringen en bloeddrukmedicatie. Later volgde ook nog de gliclazide. Ik vond het vooruitzicht van uiteindelijk Insuline spuiten helemaal geen goed idee. Verder ondervond ik bijwerkingen van de medicatie.

Ik heb samen met mijn vrouw een voorlichtingsbijeenkomst van KeerDiabetes2 Om bezocht en dat motiveerde. In overleg met mijn eigen behandelaars kon ik in oktober 2018 starten met het programma

Het programma zorgde voor inzicht in hoe diabetes de processen in je lichaam beïnvloedt. Door dat te snappen, besef je ook wat voeding daarin betekent en dat je invloed kunt uitoefenen op je diabetes door op je voeding te letten. Ik weet nu wat je beter kunt laten staan, en ik herken de verkeerde grondstoffen in je voeding door info uit de etiketten op producten te halen.

Ik ben elke dag om 6 uur opgestaan om vervolgens tenminste een uur in behoorlijk tempo te wandelen voor het ontbijt.

Met steun van mijn vrouw hebben we ons voedingspatroon aangepast. Hoe moeilijk ook….. drie maaltijden verantwoord en zeker ook lekker eten. Keer Diabetes2 Om verstrekte recepten en op de drie terugkomdagen hebben we ook steeds volgens deze richtlijnen gegeten. De leefstijlanamneses zorgden voor inzicht in de praktische gang van zaken en de vier deskundigen uit het begeleidingsteam zorgden voor plezierige support en motivatie.

Al met al werd de diabetesmedicatie drastisch verlaagd, het gewicht ging flink naar beneden, bijwerkingen die ik ondervond van de medicatie verdwenen geheel.

Tijdens de ochtendwandelingen geniet ik van de frisse start van de dag, je komt vrijwel niemand tegen, je kunt je gedachten laten gaan, je luistert naar de geluiden van de natuur (ik ben een liefhebber van vogels), je zet desnoods je favoriete muziek op via een koptelefoon. Als fervent hobbyfotograaf ga ik zelden zonder camera of telefoon de deur uit en juist de zonsopkomsten zijn in de polders in de buurt van mijn woonplaats blijmakend. Daarvoor moet je wel steeds vroeger opstaan, maar de overgang van zomer-  naar wintertijd geeft je een tweede kans om weer mooie zonsopkomsten te zien.

Dat ‘s ochtends wandelen was dus voor mij geen zware opgave, maar zorgde voor een goede mindfullness-start. 

Terug naar de ervaringen